Macaron

Posted on March 30, 2016 in Blog, Feutured | 0 comments

Geschiedenis van de Macaron

Het Macaron koekje werd geboren in Italië, geïntroduceerd door de chef-kok van Catherine de Medici in 1533 ten tijde van haar huwelijk met de Duc d'Orleans, die de koning van Frankrijk werd in 1547 zijn naam Henry II. De term "macaron" heeft dezelfde oorsprong als die het woord "macaroni" - wat betekenen "fijne deeg".

De eerste Macarons waren eenvoudige koekjes, gemaakt van amandelpoeder, suiker en eiwit. Veel steden in heel Frankrijk hebben hun eigen verhaal rondom deze lekkernij. In Nancy werd de kleindochter van Catherine de Medici zogenaamd gered van de hongerdood door het eten van de Macaron (macaron de Nancy). We lezen ook dat ze voor de gelegenheid van het huwelijk van Louis XIV en Marie-Therese in 1660 in Saint Jean de Luz, macarons van chef-kok Adam werden geserveerd.

Pas aan het begin van de 20e eeuw is de Macaron uitgegroeid tot de "double-decker" affaire. Pierre Desfontaines, de kleinzoon van Louis Ernest Ladurée (Laduree gebak en salon de de rue Royale in Parijs) had het idee om ze te vullen met een "chocolade ganache 'en om hen aan elkaar kleven. De naam van de “dubble-decker macaron” is dus eigenlijk Macaron de Paris

Pierre Hermé wordt vaak genoemd als de vernieuwer van de traditionele macarons. Zijn macarons zijn echte smaak sensaties, Ispahan bijvoorbeeld, gemaakt van Ispahan roos, frambozen en lychees. Sindsdien hebben de Franse het Macaron koekjes op nationaal niveau geprezen in Frankrijk en blijft het het best verkopende koekje in gebak winkels.

macaron deeg
witte macaron

Nu denk je misschien waarom verteld Daphne dit allemaal?

De macaron fascineert mij! Hij is ogenschijnlijk simpel, makkelijk en te lekker om te laten liggen. Maar dit koekje is helemaal niet zo simpel om te maken! Een doorn in mijn oog deze lekkere verleiding. Waarom komt de ene bakplaat met deze lekkernij er nou schitterend uit en waarom kan ik de volgende plaat zo de prullenbak ik mikken omdat ze of geen “voetjes” hebben of gebarsten en hard zijn? Dit geheim dat moest toch te verklaren zijn? Na zoveel experimenten met verschillende recepten en alle “hulpmiddelen” gekocht te hebben die er bestaan om het macaron bakken makkelijker te maken. Vond ik het tijd worden om bij Patissier Hidde den Brabander een workshop te volgen. Na eerst de geschiedenisles van de voor ons dus Macaron maar eigenlijk Macaron du Paris gehoord te hebben. Werden de verschillende recepten, bereidingswijze gedeeld. Luisteren en schrijven. Alle informatie opzuigen.  Mijn ergernis koekje werd tijdens de theorie een hoopvol koekje. Ik ging dat koekje is fixen straks “Piece of Cookie” was het dan toch zo simpel? Ja meten is weten niet alleen op de weegschaal maar ook wat doet je oven en temperatuur in je werkomgeving. Dit wist ik wel maar waarom mislukten ze dan steeds bij mij? Gaande weg de uitleg werd het me duidelijk wat ik steeds fout had gedaan en toen ik zelf met het recept aan de slag ging zag ik wat het verschil was. Je moet zelf weten waarom iets wel of niet werkt, klakkeloos aannemen kan of toch eigenwijs doen prima! ondervind het zelf. Hoelang laat je de macaron drogen, moet dat wel? Waarom? 10 min of 8 uur ? Is er dan verschil? Nou 8 uur drogen is een beetje overdreven. Het drogen van het gesproten dopje voor ze de oven in gaan is om je slagingspercentage te verhogen maar te droog ook dan kan het misgaan.

Trek gekregen?

De maand April zijn ze in de aanbieding en ze kunnen nog op de post ook!

  • Doosje van 6 macarons voor € 7,50*
  • Doosje van 12 macarons voor € 15,00*
  • Doosje van 24 macarons voor € 27,50*
  • Doosje van 36 macarons voor € 40,00*
*verzendkosten pakketpost € 6,50

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Helaas, op zowel beeld als tekst berusten copyright